Tanssikoulu

Kuopion Taideopisto antaa tanssin laajan ja yleisen oppimäärän mukaista opetusta eri tanssimuodoissa. Voit opiskella itsellesi sopivalla tasolla ja tuntimäärällä.

Taideopistossa kaikkien tanssilajien tärkeä tavoite on saada lapset ja nuoret innostumaan omasta oppimisestaan, halusta ilmaista itseään tanssin avulla, saada iloa ja onnistumisen kokemuksia ja kasvattaa taidetta arvostavia kuluttajia oman elämänsä poluille.

Opintojen rakenne

1. Varhaisiän opinnot:
Esibaletti 3-5 vuotiaat

2. Perusopinnot
Baletti yli 6 vuotiaat     Nykytanssi yli 7 vuotiaat

3. Syventävät opinnot
Baletti, Nykytanssi

Kaikkien luokkien opetukseen liittyvät esiintymis- ja kilpailutoimintaa. Näihin voi osallistua oman kiinnostuksen mukaisesti. Perusopintojen jälkeen voit jatkaa laajan oppimäärän opinnoissa tai siirtyä yleisen oppimäärän opetukseen.

Tuntikuvaukset

(Katso lukujärjestys Opetus-välilehdeltä)

Eriko: 

Baletin erikoiskoulutusohjelma “Eriko” on tarkoitettu 7-12-vuotiaille oppilaille (ikäraja viitteellinen). Ryhmä harjoittelee balettia kaksi kertaa viikossa. Erikoiskoulutuslaiset osallistuvat eri esitystapahtumiin ja tanssikatselmuksiin. Eriko-ryhmä on avoin kaikille innostuneille tanssijanaluille, jotka ovat valmiita sitoutumaan tavoitteelliseen treenaamiseen. Ryhmään tuleminen ei välttämättä vaadi aiempaa balettitaustaa.


Eriko-opetus sisältää 1 x fysiikkatunnin ja 2 x balettituntia viikossa. Oppilaita kannustetaan valmitsemaan nykyjazz-tunti osaksi tanssiopintojaan. Lisäksi ryhmällä on ylimääräisiä harjoituksia ja vierailevia opettajia baletissa, musiikissa, ilmaisutaidossa ja kuvataiteessa. Erikolaiset työstävät ja esittävät kauden aikana myös omia trio-, duetto- ja soolotanssejaan. Lukukauden ekstraopetuksen päivämääristä tiedotetaan elokuussa. 

 

Eriko // fysiikkatunti:

Fysiikkatunti kuuluu pakollisena osana Eriko-ryhmän harjoitteluun. Tunnilla opetellaan baletin oheisharjoitusten avulla kehon turvallisia linjauksia ja vartalon kannatusta. Tunti sisältää lihaksia vahvistavia ja notkistavia harjoituksia ikäryhmälle sopivalla tavalla. Tunnilla harjoitellaan myös valmistavia harjoituksia kärkitossutyöskentelyä varten. HUOM! Kärkitossut oppilaat saavat aikaisintaan 10-vuotiaina tai myöhemmin, kun oppilas on teknisesti tarpeeksi vahva aloittamaan kärkitossuharjoittelun. Fysiikkatunti on vain Eriko-ryhmän oppilaille.

 

Eriko // Junnubaletti 7-12 vuotiaat:

Balettiharjoittelussa opetellaan baletin perusliikkeitä ja askelia tangossa, keskilattialla ja salin poikki. Tunti sisältää myös luovia harjoitteita ja tanssisommitelmien harjoittelua. Tunti on avoin Eriko-ryhmän lisäksi tanssijoille, jotka ovat jo aiemmin osallistuneet baletin alkeisopetukseen vähintään vuoden ajan. Ryhmä esiintyy pienimuotoisesti jouluna sekä kevätnäytöksessä sekä Eriko-oppilaat myös eri tapahtumissa ja katselmuksissa. 

 

Alkeisbaletti 5-6 vuotiaat:

Alkeisbaletti on tarkoitettu vähintään 5-vuotiaille tanssijoille (ikäraja viitteellinen). Tunnilla tutustutaan baletin tankoharjoitteluun, tehdään keskilattia- ja salin poikkiharjoituksia sekä harjoitellaan luovuutta erilaisten harjoitusten kautta. Tunnilla kehitetään myös lihasvoimaa ja notkeutta ikäryhmälle sopivalla tavalla. Ryhmä esiintyy pienimuotoisesti jouluna sekä kevätnäytöksessä.

 

Esibaletti 3-4 vuotiaat:

Alle kouluikäisten lasten opetus, esibaletti, on tarkoitettu 3-4 vuotiaille ja heillä on opetusta kerran viikossa. Pienten oppilaiden opetuksen tavoitteena on herättää lapsessa tanssin ilo ja riemu ikäkaudelle sopivassa muodossa. Haluamme kannustaa oppilasta omaan tanssilliseen ilmaisuun ja rohkeuteen esiintymiseen. Tärkeässä osassa on myös kehittää oppilaan sosiaalisia taitoja, kykyä toimia ryhmässä ja yksin. Ryhmä esiintyy pienimuotoisesti jouluna sekä kevätnäytöksessä.

 

Nykyjazz 7-12 vuotiaat:

Nykyjazzin kautta tutustutaan erilaisten liikekielin muotoja ja on tarkoitettu vähintään 7-vuotialle tanssijan aluille. Opetuksessa korostuu esittämisen ja tanssin ilo. Nykytanssi elää ajassa ja siinä yhdistyvät monet eri tanssilajit. Opetukseen liittyy kiinteästi nykytanssin tekniikkaosiot, kehonhuolto ja improvisaatio. Itsensä ilmaisu ja improvisaatio kuuluvat vahvana osana opetukseen ja kannustamme rohkeaan esiintymiseen ja uskaltamiseen luoda omaa ja itsensä näköistä liikekieltä. Ryhmä esiintyy pienimuotoisesti jouluna sekä kevätnäytöksessä.

 

Zena Rommett Floor-Barre™ -lattiatanko aikuiset:

Floor-Barre™ on Zena Rommettin 1960-luvulla kehittämä kehoystävällinen harjoittelumetodi alunperin balettitanssijoille loukkaantumisten kuntouttamiseen ja ennalta ehkäisyyn. Myöhemmin lajista on tullut suosittu oheisharjoittelumuoto ei vain balettitanssijoille vaan myös esim. luistelijoiden keskuudessa. Ei-tanssijat ovat saaneet harjoittelusta apua erinäisiin tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin. Tunnilla tehdään linjaavia ja pidentäviä harjoituksia lattian tasossa. Lopputunti sisältää harjoituksia seisten tangon ääressä sekä keskilattialla balettimusiikin tahdissa. Klassinen baletti on harjoittelun pohjalla. Lempeä Floor-Barre soveltuu erinomaisesti jokaiselle, joka haluaa panostaa kehonsa hyvinvointiin! 

 

Aikuisbaletti:

Avoimen tason balettitunti sopii eritasoisille aikuisharrastajille (16+). Tunnilla harjoitellaan tangon ääressä sekä keskilattialla edeten kohti liikkuvampia askelsarjoja. Tunti pitää sisällään myös oheisharjoitteita. Opetuksessa korostuu harjoittelu turvallisella, omaa kehoa kunnioittavalla tanssitekniikalla sekä tanssin ilo! Aikuisbaletilla on mahdollisuus esiintyä pienimuotoisesti jouluna sekä kevätnäytöksessä. Huomioimme osallistujien toiveet esiintymisestä!

 

Opettajana toimii Virva Torkko-Muñoz, tanssitaiteilija ja tanssinopettaja, YAMK, joka on erikoistunut baletin opettamiseen sekä on suorittanut jatko-opintoja Budapest Contemporary Dance Academyssä valmistuen 2018.

Taideopistolla Virva on opettanut vuosien saatossa eri lajeja, kuten baletti, keijubaletti, lattiatanko ja nykyjazz. Opettajana Virva on lempeä, vaativa ja samalla hyvin kannustava. Opetuksen keskiössä on turvallinen harjoittelu oman kehon sallimissa rajoissa ja oppilaan tanssijuuden kehittäminen.